Příspěvek | Crystalion-lights
top of page

S pokorou se vracíme ke kořenům

Již téměř čtvrtstoletí přináší luxusní křišťálová svítidla z produkce ELITE BOHEMIA třpytivý jas do soukromých rezidencí, koncertních síní a dalších velkolepých prostor po celém světě. U zrodu společnosti v roce 1996 stáli a dodnes ji řídí lidé, kteří zasvětili svůj život sklu a mají s výrobou křišťálových lustrů bohaté zkušenosti. Jedním z nich je majitel společnosti Ing. Josef Chlum.


Ing. Josef Chlum

Filozofie firmy byla od samého počátku postavena na tradici českého sklářství s důrazem na výrobu tradičních ověskových lustrů. Díky využití zručnosti českých sklářů a jedinečnosti českého křišťálu, které se staly zárukou vysoké kvality výrobků pod značkou ELITE BOHEMIA, se společnosti ve spojení s maximální péčí o zákazníky postupně podařilo vybudovat si stálé postavení na trhu interiérových svítidel.


Navzdory stále trvající oblibě ověskových lustrů ELITE BOHEMIA stále hledá způsob, jak vnést do světa tradičních interiérových svítidel svěží vítr. Novinkou letošního roku se tak stala zbrusu nová kolekce Crystalion, která se zcela vymyká standardu dosavadní produkce společnosti.


Irizující lesk perlorodky, tajemství starobylého amuletu či hřejivý odlesk hořícího krbu ... to je jen zlomek obrazů, které se staly inspirací ke vzniku nové kolekce designových lustrů pod značkou Crystalion.



Crystalion


Jedná se o diametrálně rozdílnou kategorii svítidel, která se jednoznačně řadí do skupiny designových lustrů, a která zcela nepochybně najde své obdivovatele. U této kolekce se výrobce dle slov majitele společnosti Ing. Josefa Chluma s pokorou vrací k samotné podstatě a přirozenosti světa a při samotné realizaci v maximální míře využívá mimořádných dovedností českých sklářů. V první řadě spolupracuje s jedním z nejvýznamnějších uměleckých sklářů v České republice panem Jiřím Pačinkem.


Ing. Josef Chlum & Jiří Pačinek

Jiří Pačinek začínal svoji uměleckou dráhu ve sklárně Chřibská, která patřila mezi nejdéle působící sklárny u nás. Nějakou dobu působil v zahraničí, spolupracoval s významnými osobnostmi z oblasti umění, mezi které patřil i architekt světového jména pan Bořek Šípek.


Na vývoji nové kolekce, který trval od počátečního návrhu po zrod prvního z designových lustrů inspirovaných přírodou téměř rok a půl, se podílel tým 11 lidí. Kolekci v současnosti tvoří tři designy: Log, Seashell a Amulet. Každý z nich nabízí klientům minimálně pět produktů v několika barevných variantách. U kovodílů je možné vybírat ze čtyř možností povrchové úpravy kovu - vždy v závislosti na nabídce.


Luxusní svítidlo Seashell 1

Výrobě každého svítidla je věnována maximální pozornost, každý proces ve výrobě vyžaduje svůj čas. Například zrod pendantu Seashell patří k nejnáročnějším procesům ve výrobě vůbec.


Tvar lastury vzniká ručním foukáním skla do speciální formy, poté následuje velmi náročné řezání, broušení a leštění skleněného tvaru, které může trvat až několik hodin. Ještě předtím je však nutné nechat skleněný kus vychladnout, a to přibližně 24 30 hodin.




Během jednotlivých technologických kroků je nutné se všemi komponenty zacházet velmi opatrně, protože jsou náchylné k oděrům, či případnému popraskání.

52 views
bottom of page