Příspěvek | Crystalion-lights
top of page

SEASHELL

Moře na dosah…


Originální vzhled mušle inspiruje lidstvo po staletí. Pro jedny je symbolem zrození, štěstí i vzkříšení, pro druhé symbolizuje blahodárné světlo. Její inspirující vzhled se stal zdrojem mnohých mýtů, které se zachovaly dodnes. Staří Řekové například tvrdí, že právě v lastuře se zrodila bohyně lásky a krásy Afrodíté.


Tento nejpozoruhodnější a nesložitější tvar v přírodě zaujal i naše designéry. Věděli, že vytvořit dokonalou repliku tohoto organického tvaru z českého křišťálu bude výzva spojená s nemalým úsilím, ale touha překonat vlastní hranice a ukázat zručnost českého skláře byla mnohem větší.


seashell

Speciální tým odborníků složený z designérů, sklářských mistrů, strojařů, nástrojařů i formařů stál před složitým úkolem, jak uchopit celý koncept, aby výsledek byl perfektní.


Již samotná příprava sklářské formy byla časové náročná. Desítky hodin se hledala správná cesta, která by dokázala skloubit unikátní přírodní tvar s množstvím technologických omezení, které sebou nese sklářská výroba. Abychom dokázali vytvořit dokonalou repliku lastury, vytvořili jsme několik variant sklářských forem. Po půl roce náročných zkoušek i bádání se nakonec povedlo vytvořit přesně to, co jsme potřebovali. Dokonalou formu jejíž odlitky odpovídaly naší představě.



Výrobou dokonalého odlitku to bohužel neskončilo. Povrch křišťálového dílu bylo potřeba správně povrchově zušlechtit, aby vzhled naší lastury co nejvíce odpovídal přírodní předloze. I to sebou neslo mnoho překážek. Celý tým musel být velmi obezřetný. Správné řešení se občas hledalo stylem pokus-omyl.


Někdy stačila maličkost, jinak zařazená operace, o které jsme si mysleli, že na výsledný vzhled nemá vliv a vše bylo jinak. Místo unikátního zušlechtěného povrchu jsme měli pouze dokonale odlitý kus křišťálového skla, na kterém vznikly nevzhledné skvrny. A začínalo se znovu.


I když příprava SEASHELL byla náročná po všech stránkách, po roce vývoje se povedlo vytvořit dokonalý základní element z českého křišťálu, který je věrnou kopií nádherné přírodní lastury.


Pro naše zákazníky jsme připravili hned tři varianty základního elementu. Jeden pouze z čistého křišťálu, druhý v kombinaci opál/křišťál. Na ten jsme navíc ručně nanesli zlato, které věrně připomíná irizující odlesk samotné lastury. A třetí v oblíbené barvě amber.



Vzájemným kombinováním jednotlivých elementů připravili naši designéři základní varianty moderních svítidel, které si může zákazník objednat tak, jak je máme připravené.


Dle přání zákazníka můžeme však připravit i vlastní design svítidla, který bude vycházet ze základních křišťálových elementů. Inspirací k tomuto řešení mohou být i připravené vizualizace našich designérů.



Možností vzájemného kombinování je opravdu mnoho. Záleží pouze na fantazii každého z vás, jak si své moderní svítidlo s nádechem moře budete přát připravit.

67 views0 comments
bottom of page